Top Web Hosting

.

Elérhetőségek

Cím:
8000 Székesfehérvár
Deák Ferenc u. 11.
Tel.:
+36-22/315-012

+36-70/198-6333

E-mail:
titkarsag@jaky.hu

OM-kód: 203053
Iskola azonosítója: 072105

GPS:
szélesség: 47.188656
hosszúság: 18.420084

Iskolánk helye - megtalálása

Hamarosan...

okt.20.: Városi ünnepély (okt. 23.)

okt.27.: Őszi szünet előtti utolsó tanítási nap

okt.30-nov.3.: Őszi szünet

nov.6.: Őszi szünet utáni első tanítási nap

 

 


Jáky Könyvtár

Katalógusunk online böngészhető.

Rendkívüli álláshirdetés


Cégünk 25 év alatti munkavállalót keres.
Munkakör: Üzletkötés, vállalkozások- és magán személyek személyes és telefonos megkeresése ajánlatokkal.
Feltétel: Intelligens, jó beszédkészségű, pozitív hozzáállású, kreatív, üzletkötő alkat.
A munkavégzés helye: Székesfehérvár és környéke (Fejér megye)
Bruttó bér: max. 300 000 Ft
Ezen felüli plusz pénzkeresésre is van lehetőség.

Érdeklődni: Kobi Trade Hungary Kft.
+36 70 362 65 14
+36 20 568 69 12

info@kobitrade.eu
www.kobitrade.eu


 Címlap English Speakers' Corner Interview with Veiger Dániel
PDF Nyomtatás E-mail

An interview

with Veiger Dániel,

Jáky student from 2008-2012

 

The interview was made by Gazdag Gábor

students from 14.B in January 2015.

 

Teacher consultant: Geleszné Földváry Viktória

Interjú

Veiger Dániellel, Jákys diák

2008-2012 között

 

Az interjút Gazdag Gábor 14.B osztályos tanuló készítette 2015 januárban.

 

Segítő tanár: Geleszné Földváry Viktória

Thank you for the interview! Köszönöm az interjút!

I talked to Veiger Dániel, a former student of our school, about the life and about his studies abroad.

How did you happen to move to the country where you are living right now and what are you doing there?

After my high school years at Jáky, I went to PTE. After a few months I felt like I'm unable to fit in the institution and the teaching system. So I decided to change things. I made a lot of research about the opportunities for students mostly in the United Kingdom. I found a website called UCAS.com which is really similar to Hungary's Felvi.hu. The really detailed information about the application process, institutions, courses, costs, requirements helped me a lot. After the application process I managed to get an offer from three different universities across Scotland. University of Stirling was my most desired institution, since the education system and the quality of teaching is ranked in the top 50 in the UK. Now I am here studying Bachelor of Arts with Honours in Sports Studies and Marketing.

 

Could you describe the city and the country you are living in currently in a few sentences?

Scotland is a beautiful country. It is true that here rains a lot, but after a while you will get used to it. Stirling is one of the biggest cities in Scotland. It is a really neat, friendly, multicultural and youthful city with full of life. The population is around 45.000 people. The Capital City Edinburgh, and the second largest city Glasgow is just 60 km far, so Stirling is situated really well.

 

What are the advantages of Scotland compared to Hungary?

Well, as I see it the main difference is the attitude of people. The folks here are happier and way friendlier to the foreigners, also more helpful in general especially in the University. You have more opportunities in almost every aspect of life.

 

Have you ever felt being an foreigner in Scotland?

No, never. Not just Stirling, but the whole United Kingdom is really international and multicultural nowadays. So being a foreigner was never an unpleasant feeling.

 

What are the things you miss about Hungary?

Obviously my family and my friends are in the first place. I also miss the high school years in Jáky, Székesfehérvár itself, and the Hungarian dishes.

 

What would you miss about Scotland if you ever moved back?

The whole student and university lifestyle here. This is truly an amazing life experience.

 

Could you describe how difficult it is and what the chances are for an East-European foreigner to get integrated into the Scottish society? How hospitable are Scottish people?

In my point of view, the origin and the nationality don’t matter here. If you try to be open-minded about the traditions, cultural differences, and habits you won't have any problem to fit in the society. Scottish people are really friendly and if they see the right attitude, they will highly appreciate it.

 

What  is the standard of living  and everyday life like in Scotland compared to Hungary?

The living standards in the United Kingdom are higher. If you are working in part-time as a student you are going to be just fine with your budget. Working 18-25 hours per week provides enough support to keep up a decent living standard.

 

What is everyday life like there compared to your native country?

In general it is really intensive. The huge amount of students living in the campus and in the city makes Stirling a true University Town. Most people are really friendly, outgoing, smiling and polite. They are always happy to have a conversation, or just smile at you on the street. It feels great to be here.

 

What are the most popular and most characteristic outdoor activities there?

There are numberless opportunities to spend your free time. The University has a cinema, library, three restaurants, a gym, swimming pools, many sport fields and 44 different societies, and 45 sport clubs. So you have plenty chances to spend your time with indoor or outdoor activities. Nightlife is also a big part of student life, so we can say that going out with your flatmates, and friends is also one of the most popular and characteristic activities here.

 

What would you advise those students who would like to study abroad?

Define what you want to study. Do an accurate research about the opportunities, requirements, and every useful information or experience. Set your goal, work for it, and practice the English language as much as you can.

 

Are you planning to move ever back to Hungary?

No, I am not planning to move back to Hungary.

Thank you for the interview.

Gazdag Gábor.  January 2015

A külföldi életről, a külföldi tanulmányokról iskolánk egyik volt tanulójával, Veiger Dániellel beszélgettem.

Hogyan és honnan kerültél oda, ahol most élsz és mit csinálsz ott?

A Jáky-s középiskolai éveim után, a PTE-re mentem. Pár hónap múlva úgy éreztem, hogy képtelen vagyok beilleszkedni az intézmény életébe és a tanítási rendszerbe. Így eldöntöttem, hogy megváltoztatom az életemet. Rengeteg kutatást végeztem a diákok számára elérhető lehetőségekről elsősorban az Egyesült Királyságban. Találtam egy weboldalt aminek címe: UCAS.com és nagyon hasonló a Magyar felvi.hu-hoz. Rengeteg részletes információ szereztem itt a jelentkezésről, az intézményekről, a tanfolyamokról, a költségekről és a követelményekről. A jelentkezési folyamat után sikerül felvételt nyernem 3 különböző skóciai egyetemre is.

A Stirlingi Egyetemre szerettem volna leginkább menni, mivel az oktatási rendszere és minősége alapján szerepel az Egyesült Királyságok 50 legjobb egyetemeinek listáján.

Most itt tanulok alapképzésen, sport és marketingre szakosodva elsősorban.

Be tudnád mutatni  2-3 mondatban a várost/országot, ahol laksz?

Skócia gyönyörű ország. Igaz sokat esik az eső, de egy kis idő után hozzászokik az ember. Stirling az egyik legnagyobb városa Skóciának. Egy igazán tiszta, barátságos, multikulturális és fiatalos város tele élettel. Népessége kb 45.000 ember. A fővárosa Edinburgh és a második legnagyobb város Glasgow csak 60 kilométerre van, tehát Stirling elhelyezkedését tekintve is kiváló.


Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?

Nos én a legfőbb különbséget az emberek hozzáállásában látom. Az itt élők felszabadultabbak és sokkal barátságosabbak a külföldiekkel, emellett segítőkészebbek az egyetemen is általában véve. Az élet majdnem minden vonatkozásában több lehetőséged van kibontakozni.


Érezted magad idegennek Skóciában?

Nem, soha. Nem csak Stirling, de az egész Egyesült Királyság tényleg befogadó a külföldiekkel szemben és erősen multikulturálissá vált manapság. Így eddig egy pillanatig sem éreztem még magam rosszul itt.

Mi hiányzik Magyarországról?
Nyilvánvalóan a családom és a barátaim leginkább. Továbbá hiányoznak a közép iskolás éveim a Jákyban, maga Székesfehérvár és a magyar ételek.


Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?

Az egész egyetemi életstílus. Egy igazán elképesztő élettapasztalat.

Mit gondolsz, mennyire illeszkedhet be egy kelet-európai az skót társadalomba? Mennyire befogadóak?

Véleményem szerint a származás és a nemzetiség nemigazán számít itt. Ha nyitott aggyal és elmével elfogadod az itteni hagyományokat, kulturális különbségeket és szokásokat, akkor minden különösebb probléma nélkül be tudsz illeszkedni a közösségbe. A skót emberek meglehetősen kedvesek és ha látják a pozitív hozzáállásodat, akkor ők értékelni is fogják azt.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Az életszínvonal az Egyesült Királyságban magasabb. Azonban, ha részmunkaidőben dolgozol, akkor diákként is el tudod magad tartani. Heti 18-25 óra munka már elég támogatást ad ahhoz, hogy fenn tudd tartani a megfelelő életszínvonalat.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Általában véve nagyon intenzív. Rengeteg tanuló él a kampuszban és a városban, ami Stirling-et egy igazi egyetemi várossá teszi. A legtöbb ember nagyon barátságos, társaságkedvelő, mosolygós és udvarias. Bármikor szívesen elbeszélgetnek veled vagy csak rád mosolyognak az utcán. Nagyszerű érzés itt lenni.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Számtalan lehetőség van a szabadidőd eltöltésére. Az egyetemen van mozi, könyvtár, 3 étterem, konditerem, úszómedence, rengeteg sportpálya, emellett 44 különböző egyesület és 45 sportklub. Az éjszakai élet szintén meghatározó része az egyetemisták életének, így a szobatársakkal és barátokkal való esti lógás is egy nagyon népszerű és jellegzetes elfoglaltság itt.

Mit tanácsolsz annak a diáknak aki külföldön szeretne tanulni?

Találd ki mit szeretnél tanulni. Nézz utána alaposan a lehetőségeknek, a követelményeknek és minden hasznos információnak vagy tapasztalatnak. Határozd meg a célod, dolgozz meg érte és gyakorold az angolt amennyire csak tudod.


Visszajössz?

Nem, nem tervezem, hogy visszajövök Magyarországra.

Köszönöm az interjút.

Gazdag Gábor  2015 Január

Stirling

Stirling

Stirling

Stirling

Veiger Dániel

Veiger Dániel

Veiger Dániel and his friend

Veiger Dániel and hid friend

 
bottom

Támogatja a Exchange Hosting Projector Lamps & TFeri.hu. Valid XHTML and CSS.